Älskade Anja

I januari 1939 kommer Anja med 490 judiska barn i en
flyktingtransport till Sverige. Anja ska bo hos en familj i Norrköping.
Under några år får vi följa Anja och hennes mamma Erna genom deras
brev. Medan Anja sitter vid sitt skrivbord och tittar ut över Kolmården
och fabriksskorstenarna i Norrköping, flyr mamman mellan olika
länder i Europa. Föreställningen framförs av en skådepelare och en
musiker.

”Hur mår ni? Jag har det bra. Jag cyklar mycket. I Norrköping finns en stor skog, dit åker jag nästan varje dag. Den heter Vrinneviskogen. Skog heter på tyska Wald, och det andra är namnet. Just nu finns det små gula och blå blommor. De gula heter Tussilago, de andra vet jag inte vad de heter. Kan ni tala belgiska? Skriv till mig med en mening på belgiska, så ska jag skriva samma mening på svenska och tyska. Ich gehe in die schule. Jag går i skolan. Säg till dockan Rosa att hon ska uppföra sig fint och sy inga sidenbyxor till henne för det är för kallt på vintern. Mamma, du behöver inte vara orolig att jag ska glömma det tyska språket. Vi förstår varandra i alla fall med hm-hm-hm…hm-hm-hmhm, kommer du ihåg? Jag hälsa dig so mycket”

”Älskade Anja! Först vill vi gratulera dig till din födelsedag. Vi önskar både dig och oss att vi snart får slå oss ner i något land för alltid. Här i Belgien får vi bara stanna i 2 månader. Eftersom vi inte har några pengar kan vi inte köpa något år dig här. Därför skickar jag dig mitt vita halsband som jag själv
har burit. Du måste föreställa dig att varje pärla är en kyss. Du får inte leka med halsbandet, så det går sönder. Jag vill att det ska hålla tills jag själv kan köpa dig ett nytt. Jag blev väldigt glad över ditt senaste brev. Det var så rent och prydligt och inte så många stavfel som annars. Skicka tillbaka frimärkena på kuvertet. Det är luftpostmärken. Jag kanske kan sälja dem här. Vi skickar dig en mycket fin bok, som jag läste när jag var i din ålder. Det är Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa. Den är på tyska. Vi hoppas att du får lust att läsa den”

De vardagliga breven berättar hur Anja har det i skolan, hur rummet ser ut där hon bor och om föräldrarnas längtan att följa henne och få veta hur hon har det.

Föreställningen produceras av Teatergruppen Pelikanen och bygger på autentiska brev från boken ”Älskade Anja” utgiven på förlaget Megilla.

Kontakt

Bokning av föreställningar och workshops/studiematerial för barn: Linda Moberg 011-130180 / 070-7344477
Knäppingsborgsgatan 9, 602 26 Norrköping
Mail: prod.lindamoberg@gmail.com www.teaterpelikanen.se
Facebook: Teater Pelikanen

Föreställningsfakta

Medverkande: Eva Carlsson, skådespelare och Marcho Marchev musiker
Produktion: Teater Pelikanen
Målgrupp: Högstadium, gymnasium och vuxna
Maxpublik: 60 elever plus pedagoger
Programlängd: 40 min
Scenyta: 4×4 m
Pris: Fst utan workshop 9.950kr, 9.450kr
Workshop efterföljande 2.000kr, 1.000kr
Reseersättning: 55 kr/mil utgår från Norrköping

Upplev magi med en av våra teaterföreställningar